Начало < Личности < Димитър Баталов

Димитър Баталов - земеделец, икономист, депутат, поет

Dimitar Batalov
Роден е на 15 май 1931 година в село Каравелово. Остава без майка на една година, мъка, която носи и досега.
Завършва средно образование в Първа мъжка гимназия в Пловдив.
Един от най-младите членове на ЗМС ( Земеделски младежки съюз) от 9 юни 1945 година.
От януари 1951 до декември 1960 година е в затвора по политически причини. Настоявал е за разрешаване дейността на БЗНС "Никола Петков".През 1950 година е принуден да се укрива заради участие във възстановения ЗМС, а следващата година е заловен и осъден на 15 години по чл.70, ал.1. За същата дейност по-големите му двама братя са осъдени на смърт и разстреляни в един ден.
По онова време бащата излежава петгодишна присъда на остров Белене. Почива в затвора. Третият му брат също е репресиран.
Семейството е подложено на репресии, въпреки че брат му Иван, който е завършил медицина, е бил партизанин под името Чавдар Във Втора средногорска бригада "Васил Левски". Бащата, изявен ляв земеделец, е ятак на същата бригада. Ятаци са още дядото, другият брат и самият Димитър, който е най-младият ятак.
В затвора Димитър Баталов често е малтретиран. При спешна нужда (спукан апендикс и последвала остра криза) около него се оказват двама лекари-затворници - социалдемократът д-р Пеитър Дертлиев и легионерът д-р Никола Грозев, които при полеви условия и подръчни средства му правят 
операция и го спасяват. Няколко дни лежи между живото и смъртта, баща му успява да го види.
След излизането от затвора е работил в горско стопанство, строителството и търговията. Завършил е Висшия икономически институт. До 1989 е стоковед в "Промишлени стоки" - Пловдив.
През 1989 година е сред инициаторите за възстановяване на БЗНС "Никола Петков". Учредява и оглавява Клуба на репресираните след 1945 година. Участва в заседанията на Кръглата маса. Депутат е в VІІ Велико народно събрание. Подписва настоящата конституция, изработена и приета от ВНС.
Женен е, с дъщеря и внуци. Живее в София.

Автор е на книгите:
"Заедно" (публицистика), 2000 година
" С въглен в душата" (стихове), 2000 година
" Нощен дневник" (епиграми)
" Моите 290 сезона" (спомени) 2004 година
Продължава да твори.
______________________________________________________________________________________________________________
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg