Начало < Личности < Проф. Ненко Маров
                                                                        НАПРЕД >>

Проф. Ненко Маров - скулптор

Nenko Marov
Проф. Ненко Маров е роден на 12 септември 1933 год. в село Каравелово. Учи скулптура в Художествената академия при проф.Марко Маров, а след неговото пенсиониране завършва при проф. Иван Фунев. От 1966 год. е преподавател по скулптура във Великотърновския университет " Св.Св.Кирил и Методий". През годините изминава академичния път от асистент до професор и дълги години, до самото си пенсиониране, е несменяем ръководител на катедра "Скулптура и теоретични дисциплини" във ВТУ.
Вече няколко поколения български скулптури с гордост заявяват, че са ученици на проф.Ненко Маров, а самият той, въпреки преподавателските ангажименти, през това време сътворява и най-значимите си работи - паметниците на Стефан Стамболов и Никола Пиколо във Велико Търново, Лъвът на входа на Царевец, композицията "Занаятчии" на входа на Орешак.
Стилът на творбите му е монументално-декоративен, предпочитаните материали са бронз, дърво и камък, а любимите му теми са от историята на Втората българска държава и възраждането.
Макар не толкова познаоти на широката публика, но също толкова стойностни като майсторство и дух, са и "лиричните отклонения" на Ненко маров в по-малките пластични творби, които той остави след себе си - "Книжовник", " Исихаст", "Хайдути", "Портрет на момиче" и т.н.
Голямата му мечта е да направи не мита Левски, а човека Левски - силен,противоречив, силен с воля, слаб в безволие,огромен с човешкия товар, който е поел.
Носител е на множество награди, а негови скулптури са собственост на НХГ в София, на галерии във Велико Търново, Габрово, Търговище, Смолян, Враца, Русе, Елена, Стражица, Нови пазар, Балчик и други.
Пише книги за Левски и Карловския край. Женен, има две дъщери и един син.
Умира през 2011, погребан е във Велико Търново.
______________________________________________________________________________________________________________
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.